Egyensúlyozz!

Már szinte közhelyszerűen hangzik, de mégsem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy kicsi gyermekeink mozgással, játékkal érzékelnek, tanulnak meg mindent a körülöttük lévő világról.
A tapintás és az egyensúly érzéke már a korai magzat állapotban működni kezdenek, fontos szerepük van a korai reflexek kialakulásában, majd a csecsemőkori mozgásfejlődésben. Ezek az érzékek juttatják el az idegrendszert egy magasabb integrációs szintre, melynek következményeképp az érzékletek összerendezése zavartalanul működhet, így elkerülhetővé válik egy későbbi magatartás- és tanulászavar szeretett csemetéinknél.

(Piaget munkássága óta közismert, hogy a mozgás és az értelmi fejlődés egymással összefügg: amennyiben az első két életév, a szenzomotoros korszak megfelelően ingergazdag környezetben és sok saját, valamint a szülő által támogatott aktivitás mellett zajlik le, akkor az itt megszerzett alapokra harmonikusan rá tudnak épülni a fejlődés későbbi szakaszai is.)  Vagyis a lényeg a mozgás! Hagyjuk őket szabadon ugrálni, szaladgálni, mászni, hengergőzni stb. (persze csak felügyelet alatt, és az esetleges veszélyekre odafigyelve)! Így lesz gyermekünk egyre intelligensebb, ügyesebb, bátrabb, talpraesettebb…

Hintaszék segítségével már a pocakunkban stimulálhatjuk a magzat vesztibuláris (egyensúlyi) idegpályáit: jó hatással lehetünk a későbbi mozgásfejlődésre és az egyensúlyérzék kialakulására, segíthetjük az érzelmi és kognitív (megismeréssel kapcsolatos) fejlődést. A hintázás nyugtató hatású a babára.
Nagy körültekintéssel, gyengédséggel és óvatossággal már egészen pici, újszülött babákkal is fokozatosan elkezdhetjük az egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat. Mindig mondjuk el a picinek, mit fogunk tenni, még mielőtt elkezdenénk.

 • A lakásban körbevisszük félig ülő helyzetben (figyeljünk arra, hogy megtámasszuk a fejét), közben óvatosan fel-le mozgathatjuk. Beszéljünk neki a dolgokról, amit lát.
 • Feküdjünk hanyatt, a kicsit mellkasánál megtámasztva, arccal felénk emeljük a magasba, majd jobbra-balra, fel-le mozgatjuk.
 • Továbbra is hintázhatunk hintaszékben, a baba lehet vízszintesen bölcsőtartásban (mintha szopizna), vagy a combunkra is fektethetjük.
 • Egy nagyobb párnára fektetjük a babát, és azon, a párna széleit felemelve hintáztatjuk jobbra-balra. Óvatosan megemeljük-leeresztjük a párna azon végeit, amelyen a baba feje és lába van. A párnát húzhatjuk is a földön különböző irányokba.
 • Vegyük magunkra a babát minél többet hordozókendőben.

Néhány tipp, miként is tudjuk segíteni kisebb vagy idősebb, nagy mozgásigényű gyerkőceinket egy kis játékkal:

 • Hintáztassuk ölben, kezeinél ill. egyik kezét és egyik lábát fogva, vagy hintában.
 • Ültessük a lábunkra vagy a hátunkra és lovagoltassuk egy mondóka kíséretében (Hőc, hőc, katona…).
 • Táncoljunk együtt, közben forogjunk sokat. Lehet ölben, de lehet úgy is, hogy rááll a mi lábfejünkre, s közben lábunkba vagy kezünkbe kapaszkodik.
 • Egyszerűen csak dobáljuk fel a magasba (ezt az apukák jobban bírják).
 • Vezessük gyermekünket úgy, hogy csukva van a szeme. Kanyarodjunk, guggoljunk le. Mondjunk közben vezényszavakat pl. lelépünk, átlépünk stb.
 • Gyermekünk háttal áll nekünk, hátradől, mi pedig elkapjuk (3-4 éves kortól).

Ezek az együtt végzett játékok minden jótékony hatásuk mellett erősítik a gyerek-szülő kapcsolatot is, hiszen az örömre, a biztonságra, a bizalomra épülnek.

 • Szédikézés vagy helikopterforgás: gyermekünk széttárja kezét és pörög, pörög, majd hirtelen megáll (5-6 éves kortól játsszák így; a fiatalabbak is szeretnek forogni, de még leengedett kézzel és persze lassabban).
 • Nagy labdára (fit-ball labda) ráfekszik, egyensúlyoz, felemeli kezét is, lábát is.
 • Egy lefektetett kötélen megy végig, mint egy kötéltáncos – akár bottal vagy seprűvel a kézben, akár anélkül.
 • Műanyag pohár vagy babzsák a fejen. Így kell közlekednie, játszania, ennie stb., de kombinálhatjuk az előző “kötéltáncos” feladattal is.

Vannak szervezett foglalkozások, melyek kifejezetten a változatos, eszközös mozgásfejlesztésre irányulnak. Tehát játékra fel! Ne korlátozzuk gyermekeink mozgását járókával, bébikomppal, ha nem muszáj, hanem odafigyeléssel játsszunk velük, vagy egyszerűen csak asszisztáljunk nekik!

Betűméret növelése